42 comentaris

TEXT 1: RECEPTA DE CUINA TRADICIONAL

Hola,

Aquesta Setmana Santa tindrem temps per cuinar i per practicar la llengua catalana. Recollint una proposta vostra us proposo el següent  exercici:

Escriu una recepta de cuina tradicional del teu país o regió (si ets d’aquí, fes una recepta tradicional catalana). Si no en saps cap, pots escriure una recepta tradicional familiar, pregunta-la-hi a la teva mare!

 

CONDICIONS:

 

1.- La recepta ha de tenir 15 passos com a mínim, per tant cal que donis 15 instruccions amb perífrasis d’obligació diferents:

Per exemple: Per començar, cal comprar tots els ingredients i heu de preparar-los damunt del marbre de la cuina (aquí ja hi ha 2 instruccions).

 

 

2.- Ordena alguns dels passos amb enllaços:

 

Primer, en primer lloc, per començar…

Després, a continuació, tot seguit, en acabat, acte seguit…

mentrestant, alhora, simultàniament, mentre feu la salsa, …

Per acabar, finalment, per últim…

 

 

3.- La recepta ha d’estar dirigida a vosaltres (2a persona del plural)

 

Per exemple: A continuació, s’han d’agafar les cebes i les heu de tallar ben petites (aquí hi ha 2 instruccions més).

 

 

4.- Recordeu que coneixem 5 expressions d’obligació diferents:

 

 

a.- (impersonal) CAL + verb en infinitiu: Cal anar amb compte

 

b.- (impersonal) S’HA DE + verb en infinitiu: S’ha d’anar amb compte

S’HAN DE + verb en infinitiu: S’han de pelar les gambes

 

c.- Verb HAVER (conjugat en qualsevol temps) + DE + verb en infinitiu:

(present) Heu d’anar en compte

(futur) Haureu d’anar amb compte

 (condicional) Hauríeu d’anar amb compte

 

d.- CAL QUE + present de subjuntiu: Cal que aneu amb compte

 

e.- CADRIA QUE + imperfet de subjuntiu: Caldria que anéssiu amb compte

 

 

RECOMANACIONS:

 

 

1) Primer apunta els 15 passos (1. comprar ingredients,  2. posar ingredients al marbre, 3. …)

i després redacta la recepta amb les instruccions (heu de comprar els ingredients i cal que els poseu al marbre)

2) Si et falta vocabulari de cuina (eines, maneres de coure…) consulta aquest vocabulari (primer català-castellà, després castellà-català)

 

 

PUNTUACIÓ:

 

Si la recepta té 15 passos obtindràs 2 punts.

Si la recepta té 4 tipus de perífrasis d’obligació (a,b,c,d,e) obtindràs 2 punts

Si la recepta té almenys 4 enllaços obtindràs 2 punts més.

 

 

BON PROFIT!

42 comments on “TEXT 1: RECEPTA DE CUINA TRADICIONAL

  1. Hola,

    Be, per começar he de dir-vos que soc de Lleó i que en aquesta regió hi ha diversos plats tipics (no cal enumerar) però us donare la recepta del que mes m’agrada i es lletò rostit (com que amb aixo no arribo als quinze passos que demana l’Isaac, li afegire guarnició- encara que no es tipica ni tradicional-).
    La recepta serà :

    ESPATLLES DE LLETÒ ROSTIT AMB PARMENTIER DE VERDURES

    * El primer que s’ha de fer es anar al mercat i heu d’agafar tots els ingredients necessaris (la majoria, tots els tenim a casa habitualment) que son :
    – Dues espatlles de lletò (cal dir-li al carnisser que us ho prepari per rostir), sal, vinagre, llard, oli d’oliva, pebre negre, llorer i alls.
    – Patates, pastanaga, porro, mantega, nou moscada i crema de llet per cuinar.

    * Quan arribeu a casa, ho heu de col.locar tot al seu puesto. Després heu de posar-vos el davantal (no cal que us poseu el barret) i rentar-vos les mans.

    * Ara, heu d’agafar tots els estris necessaris per cuinar i posar-los al marbre (cassola de fang, morter, olla) i ja podeu començar.

    * Salar al gust les espatlles.

    * Picar al morter el llorer (tres fulles), alls (cinc dents) i uns pocs grans de pebre negre, afegint a poc a poc el vinagre (una culllerada sopera) i oli d’oliva fins aconseguir una barreja homogenia. Caldria que ho fessiu al morter, però si no en teniu, podeu utilitzar la batedora.

    * A continuació, amb aquesta barreja heu de pintar les espatlles per ambdós costats i posar-les a la cassola de fang (previament s’ha d’untar la seva base amb llard).

    * Acte seguit introduir al forn (cal que estigui previament preescalfat a 170ºC) i deixar-lo durant dues hores.

    * Caldria que anéssiu amb compte que no es cremi i al cap d’una estona donar-les la volta i tornar-les a pintar amb la barreja.

    * Mentre es rosteix, heu de pelar i rentar la verdura. Del porro nomes heu d’utilitzar la part blanca (no en tireu la resta, en podeu utilitzar-lo per fer brou).

    * Tot seguit, heu de tallar en trossos grans les patates, les pastanagues i el porro i ficar-lo a l’olla amb aigua bullint amb sal i ho deixeu coure durant 30 minuts.

    * En acabat, heu d’escórrer les verdures reservant l’aigua de cocció.

    * A un bol haurieu de triturar-lo amb una forquilla afegint la mantega i la crema de llet.

    * En cas que quedés massa espès, haureu de ficar-li una mica de l’aigua de cocció.

    * Després haureu de remenar fins aconseguir la textura desitjada.

    * Mentrestant haureu d’afegir la nou moscada i testar-ho (**) perque estigui al punt de sal.

    * Per acabar, heu de treure el lletò del forn, trossejar i emplateu amb la guarnició.

    Aixo no cal que ho digui, però……….. tot amanit amb bona companyia i un bon vi ……………… tot un plaer per als sentits.

    Que vagi de gust.

    Fins aviat,

    Mª Mar

    (**) Escolta Isaac, jo sempre he escoltat testar, però segons el diccionari es diu provar. Que es el correcte? ja m’ho diras a classe

    • Mª Mar,

      M’has obert la gana! Has treballat molt bé les obligacions, el vocabulari i els pronoms. Felicitats! Obtens la puntuació màxima.

      Tens raó tu, en català, per saber el gust de les coses les tastem (verb tastar) encara que molts catalans les proven (verb provar)

      Gràcies!

  2. Hola,

    Per començar he de dir-vos que jo vaig nàixer a Sevilla,encare que les meves arrels son d’un petit poble de Granada , que et diu Bracana.Doncs els meus pares abans de venir a Calunya van emigrar a Sevilla.
    Us exploco això perque la recepta que us donaré és de Granada.
    La recepta serà:
    Migas con Sardinas ( per quatres persones)

    Ingredients per les migas
    1pa de mig quilo d’ahir que tingui molla
    un got d’aigua
    sal
    oli
    1 cap d’alls
    5 o 6 pebrots verds
    1patata grossa
    1llonganissa petita.

    Per acompanyar

    Migs quilo de sardines
    un melón

    ” Us recomano per quan decidíeu fer aquesta recepta, s’ha de tallar el pa a trossos petits i quadrats ,heu de posar-los en una plata amb aigua dos hores abans de començar a fer la recepta”.

    Em primer joc heu d’anar a comprar els ingredients i heu de preparar-los damunt del marbre.

    Procediment

    -Estoveu el pa (prèviament tallat a quadrats petits) en una plata amb aigua i poseu-li mitjà cullerada de sal.

    -A continuació agafeu un paella fonda i heu de posar dos dits d’oli.

    -quant sigui calent,poseu els alls que ja heu tallat al costat i quant estiguin daurats haureu de treure’ls i els posareu a una safata.

    -Tot seguit tallareu els pebrots a tires i els posareu amn el mateix oli,quant estiguin fregits esl retireu i els poseu amn els alls.

    -Aleshores es posa les migas que escorrin l’aigua i de seguida poseu-la a la mateixa paella,al cap d’una estona comenceu a remoure’l si pot ser amb una escumadora de fusta.

    -Simultàniament talleu la llonganissa a rodanxes primes i agregeu-la, heu de seguir remenant.

    -Quant es vagin posant daurades les migas , s’ha de posar la patata cuita,molt picada.

    -Acte seguit s’han d’agregar esl allls i pebrots, seguiu remenant-los.

    -Mentres tant caldria que anèssiu fent les sardines rostides, quan estiguin posar-les en una safata.

    -Retireu les migas del foc.

    -Talleu el meló a trossets quadrats i posar-ho en altre safata.

    -Per últim parar la taula , poseu les migas acompayades de les sardines i el meló i s’agafa el que desitgeu amb les migas.

    -Finalment us recomano per beure amb aquest dinar un bi Most.
    Que tingueu un bon dinar¡ ja em direu si us agrada.

    !Que Aprofiti!

    Us feu un petit comentari de aquesta recepte.Las migas era un menjar dels pastors,
    que aprofitaven el pa que se les quedava dur, els cuinaven amb aigua i desprès el
    sofregien al foc amb alls.

  3. Isaac

    M’he quedat sense pagina no em deixava segui escrivin mes que res per possar el meu nom.

    Que vagi be¡

    Isabel.

  4. Hola,

    Bé, per començar, he de dir-vos que sóc de Còrdova (Montilla) i que en aquest poble hi ha diversos plats típics, però en aquest cas, no faré un plat típic d’allà, sinó que faré una postres típica d’aquí, Catalunya.
    La recepta serà:

    PASTÍS DE XOCOLATA
    *Per començar, heu de comprar tots els ingredients, que són:
    -150g de farina, 150g de mantega, 4 ous, 1 cullerada de llevat de postres, 200g de sucre bru i una pastilla de xocolata per fondre, sense llet.
    *Una vegada heu comprat tot això, l’ha recepta l’heu de preparar sobre el marbre de la vostra cuina i per preparar-la, cal que us poseu un davantal, per evitar que us taqueu i sobretot, abans de res, us heu de rentar molt bé les mans.
    *Ara, per començar, heu d’agafar tots els estris necessaris per cuinar i els heu de posar sobre el marbre, llavors, ja podeu començar.
    *Tot seguit, poseu al microones els 200g de sucre bru, els 150g de mantega i la pastilla de xocolata uns 3m (depenent de la potència del microones), perquè es puguin barrejar bé.
    *A continuació, barregeu-ho tot i deixeu que es refredi, després afegiu-li els 150g de farina (passada pel colador) i la cullerada de llevat de postres i ho torneu a barrejar tot.
    *Després, afegiu-li els rovells de l’ou i continueu barrejant.
    *Un cop hagueu fet això, treballeu la massa una bona estona amb les varetes de la batedora.
    *Acte seguit, tireu les clares de l’ou muntades a punt de neu i torneu a barrejar-ho tot amb compte.
    *En acabat això, poseu la massa en un motlle amb mantega i fiqueu-lo al forn 1h a 180º.
    *Finalment, per comprovar que el pastís està al punt, claveu-li un pal de les dents, llavors, si el pal surt sense cap tros de massa, el pastís està acabat, però si el pal surt recobert de líquid, vol dir, que el pastís encara li queda una mica més de temps al forn.

    Candela

    • Caram quines postres!

      Quines ganes de menjar-me-les! El text és molt bo, t’he de felicitar, però has donat les ordres amb el verb (poseu, barregeu… o sigui amb imperatius) i no amb perífrasis d’obligació (caldria que poséssiu, heu de barrejar…). Per tant no sumes un punt d’aquest apartat. Si el vols recuperar, modifica el text.

      Gràcies!

    • AQUEST ÉS EL TEXT ARREGLAT!

      Hola,

      Bé, per començar, he de dir-vos que sóc de Còrdova (Montilla) i que en aquest poble hi ha diversos plats típics, però en aquest cas, no faré un plat típic d’allà, sinó que faré una postres típica d’aquí, Catalunya.
      La recepta serà:

      PASTÍS DE XOCOLATA
      *Per començar, heu de comprar tots els ingredients, que són:
      -150g de farina, 150g de mantega, 4 ous, 1 cullerada de llevat de postres, 200g de sucre bru i una pastilla de xocolata per fondre, sense llet.
      *Una vegada heu comprat tot això, l’ha recepta l’heu de preparar sobre el marbre de la vostra cuina i per preparar-la, cal que us poseu un davantal, per evitar que us taqueu i sobretot, abans de res, us heu de rentar molt bé les mans.
      *Ara, per començar, caldria que agaféssiu tots els estris necessaris per cuinar i els possésiu sobre el marbre, llavors, ja podeu començar.
      *Tot seguit, heu de posar al microones els 200g de sucre bru, els 150g de mantega i la pastilla de xocolata uns 3m (depenent de la potència del microones), perquè es puguin barrejar bé.
      *A continuació, caldria que ho barrejéssiu-ho tot i deixéssiu que es refredés, després heu d’afegir-li els 150g de farina (passada pel colador) i la cullerada de llevat de postres i ho torneu a barrejar tot.
      *Després, caldria que li afegéssiu els rovells de l’ou i ho continuéssiu barrejant tot.
      *Un cop heu fet això, heu de treballar la massa una bona estona amb les varetes de la batedora.
      *Acte seguit, caldria que tiréssiu les clares de l’ou muntades a punt de neu i tornéssiu a barrejar-ho tot amb compte.
      *En acabat això, heu de posar la massa en un motlle amb mantega i heu de ficar-lo al forn 1h a 180º.
      *Finalment, caldria que comprovèssiu que el pastís està al punt, punxant-lo amb un pal de les dents, llavors, si el pal surt sense cap tros de massa, el pastís està acabat, però si el pal surt recobert de líquid, vol dir, que el pastís encara li queda una mica més de temps al forn.

      Candela

  5. Hola,soc la Mery!!
    Soc de Bilbao y per això us vaig a explicar una recepta típica del País Basc.

    MARMITAKO DE TONYNA

    Ingredents:

    400grs de tonyna fresca
    2 tomaquets mitjans
    1kg de patates
    1 llauna petita de pèsols
    1 llauna petita de pebrots vermells
    1troç de bitxo
    2 dents d’all
    2 branques de julibert
    1 fulla de llorer
    4 cullerades soperes d’oli
    Aigua
    1 pastilla de brou
    Sal

    – En primer lloc heu de comprar tots els ingredents que he posat abans.

    – Per aquesta recepta es molt important que la tonyna sigui fresca.

    – Heu d’anar al mercat el mateix dia que aneu a culinar-la.

    – A continuació us indicaré els passos que hauréu de seguir.

    – Per començar heu d’agafar una cassola de fang una mica profunda on heu de posar l’oli a escalfar.

    – Quan l’oli estigui calent heu d’ofegar la tonyna sense pell i sense espines i tallat en tacs de 2cms més o menys.

    – Quan estigui daurada hauréu de reservar-la per després.

    – Al mateix oli heu de ficar la ceba pelada i molt picada, caldria que utilitzessiu una cullera de fusta per remenar-la fins que sigui dauradeta, aquest passo l’heu de fer durant 6-8 minuts.

    – A continuació heu d’afegir els tomaquets pelats i picats ( caldria que separéssiu les sements)

    – Hauréu de donar unes voltes i heu d’afegir les patates tallades( s’han de tallar grosses) i s’han de cubrir amb aigua.

    – S’ha de salar moderadament.

    – Mestrestant, al morter heu de xafar la dent d’all ( caldria que posséssiu una mica de sal per que no s’escorri)

    -Tot seguit es disol amb dues cullerades de brou i s’afegeix al guisat, també s’ha d’afegir el llorer i el bitxo. S’ha de batejar bé, es possa a cuinar durant 30minuts a foc lent.

    – Per acabar heu d’afegir la pastilla de brou xafada, els fessols, el pebrot tallat i la tonyna.

    – Finalment S’ha de deixar cuinar tot junt durant 10 minuts més.

    Espero que us agrade.

  6. Per començar , he de dir que jo soc catalana, nascuda a Barcelona capital,pero els meus pares son d’Utrera un poble de Sevilla.

    La recepta que us donare jo crec que es fa per tot arreu,es vedella amb bolets.

    Els ingredients son els seguents:

    Per quatre persones.

    1kg i 200gms de vedella.
    800grms de bolets.
    1 ceba.
    1 pastanaga.
    4 tomaquets madurs.
    150grms de farina.
    50grms de manteca de porc.
    2dl d’oli d’oliva.
    sal .
    1 fulla de llorer .
    uns ganets de pebre.
    3 clavells .
    1dl d’aiguardent.

    Abans de començar a cuinar cal que ens asegurem que tenim tots els ingredients,potser que falti algu i aleshores haurem d’anar a comprar-los.

    Ara ja podem començar la recepta espero que us vingui de gust.

    En primer lloc heu de tallar la carn a rodanxes totes mes o menys del mateix tamany,amanir-les i enfarinar-les.

    En segon lloc agafeu una paella,posar-li mantega de porc i oli d’oliva tot barrejat,
    quan estigui calent heu de fregir la vedella ,fins que estigui daurada per tots els costats,llavors retirareu del foc i preservareu.

    A continuaciò,amb una cassola de fang,posareu l’oli que us ha sobrat de fregir la
    carn,sofregireu la pastanaga i la ceba, totes dues cal que estiguin tallades primetes
    haureu d’anar amb compte que no s’hi cremi,tot seguit afegireu el llaurer.

    Tot aixo heu de deixar-ho coure,mentrestant tallareu els tomaquets a troços i
    els afegireu al sofregit.

    Quan estigui tot ben sofregit,haureu d’afegir-li sal,la pebre,els clavells,l’aiguardent
    i amb aigua calenta haureu de cobrir-ho tot,deixareu bullir uns minuts i afegireu
    la carn.

    Cal deixar-ho coure poc a poc ,quan estigui ben cuit ,retirareu del foc.
    Treureu la carn de la cassola i la salsa la pasareu pel colador xines.

    Ara heu de tornar a posar la carn a la cassola i escampareu la salsa pel damunt.

    Com que la carn ja esta preparada,haureu de netejar els bolets,tallar-los
    i sofregir-los amb una mica d’oli sempre ha de ser d’oliva.

    Per acabar afegireu els bolets ja sofregits,a la cassola amb la carn i la salsa.
    Tot i que esta tot molt ben sofregit, ho deixareu coure uns deu minuts a foc lent.

    Be,per ultim nomes dir-vos que desitjo que us agradi.

    Bon profit,fins aviat.

    Auxi

    • Molt bo! El text i el plat!

      El text està molt ben treballat, sumes tots els punts menys un, tingues en compte que no has donat ordres amb perífrasis (cal…, cal que…, s’ha de…) sinó amb futurs (sofregireu, afegireu, treureu, posareu, escampareu…). Si vols sumar el punt que falta, canvia alguns futurs per perífrasis.

      Felicitats!

  7. Hola,
    En primer lloc he de dir-vos que la cuina no ès el meu fort, intentaré desenvolupar una recepta que m’han donat i que a mi m’agrada.

    Recepta: BACALLÀ GRASTINAT AMB FORMATGE, CEBA CONFITADA I PESTO.

    *Per comença es anar al mercat i comprar tots els ingredients per fer la recepta.
    Ingredients per a 4 persones:

    4 morros de bacallà dessalat(cada llom de 120 g.), 6 cebes de Figueres, 5 tomàquets, salsa Pernils, 500 g. de formatge tou de vaca, oli de gira-sol.
    Per al pesto: 80 g. de pinyons, una branca d’alfàbrega, un gra d’all, 15 g. de parmesà,
    oli d’oliva, 2 trossos de pa fregit, sal.

    * Quan arribeu a casa posarem tot en el seu lloc. Després heu de posar-vos el delantar i rentar-vos les mans.

    *Heu d’agafar tots els estris necessaris per fer el bacallà i posar-los sobre el marbre i ya podem començar.

    *A continuació talleu la ceba en lamines i coeu-la en un cassó amb una mica d’oli de gira-sol, a foc lent, fins que quedi d’un color marronós.

    *Mentrestant, feu una incisió als tomàquets a la part inferior, escaldeu-los amb aigua bullint i refredeu-los en un cassó amb aigua i gel.

    *Acte seguit un cop refredats, peleu-los, telleu-los a quarts, traieu-ne la polpa i telleu a daus petitets.

    *Caldria que la ceba estigués estovada, escorreu-la per treure’n l’excés d’oli i feu-ho en un bol de vidre amb un colador de malla fina.

    *Tot seguit, barregeu la ceba el tomàquet, mulleu-ho amb una mica de salsa Perrins en un bol i reserveu-ho.

    *Heu d’anar en compte per fer el pesto, en un cassó, poseu-hi daurant els ingredients que després triturereu.

    *A continuació daureu els pinyons i els deixeu en un plat, amb un paper a sota.

    *Després, daureu l’all i reseveu-lo, fregiu l’alfàbrega i ratlleu el permesà.

    *A continuació, en un got batedor, afegiu-hi ´’oli, l’alfábrega, el pa fregit, el parmesà, la sal i els pinyons i tritureu-ho tot.

    *Cal anar amb compte quand daureu el bacallà en una paella, primer pel cantó de la pell a foc viu i després abaixeu el foc.

    *Finalment, en un plat, disposeu un motllo rodó en la base del qual poseu-hi la barreja de la ceba confitada i el tomàquet, al damunt afegiu-hi el bacallà, por sobre, unes làmines de formatge tou i deixeu-ho gragtinar perquè es fongui.

    *Per acabar, en un plat poseu-hi dues cullerades de pesto i al damunt, el bacallà ja gratinat amb el tomàquet i la ceba i retireu el motllo.

    • Quin plat més excel·lent!

      La recepta és tan bona com el text, però tingues en compte que hau posat molts imperatius (talleu, coeu…) i molt poques perífrasis d’obligació. Si vols sumar el punt que et falta hauràs de substituir imperatius per perífrasis.

      Gràcies!

  8. CUINA CATALANA
    RECEPTA
    CANELONS DE CARN

    Ingredients:
    – 1 paquet de canelons
    – 100 gr. de carn magre
    – 100 gr. de vedella
    – 1 cervell de xai
    – 1 pit de pollastre desossat
    – 2 fetges de pollastre
    – 1 ceba gran
    – 1 dl. d’oli
    – 75 gr. de matega
    – 3/4 l. de llet
    – farina
    – 50 gr. de formatge rallat
    – llorer
    – farigola
    – pebre negre
    – nou moscada
    – 1 copeta de vi ranci o xères
    – sal

    ELABORACIÓ:

    Cal que compreu els ingrdients relacionats anteriorment.

    En primer lloc heu de bullir i preparar la pasta dels canelons tal com vingui indicat a la capsa.
    Desprès escorre’ls i deixar-los sobre un drap de cuina que acabarà d’absorbir l’aigua.
    Tot seguit cal que talleu en trossos les crans no massa grossos, el pit de pollastre, el cervell i els fetges i sofregireu tot amb oli i afegiu la ceba picada fina, ell llorer i la farigola. heu de tenir en compte que quan la ceba tingui una mica de color, heu de afegir al sofregit 2 cullarades de farina i heu de remenear bé. Cal assaonar amb sal, pebre i nou moscada. Haureu d’afegir el vi i 1/4 de llitre de llet, cal que deixéssiu coure el farciment durant 5 minuts. Després el passareu per la màquina de trinxar carn.(caldria que anéssiu amb compte de no fer-vos mal) i el deixeu refredar.
    Mestrestant s’ha de preparar la beixamel amb 50 gr. de mantega, 2 cullarades de farina i 1/2 litre de llet calenta i assaoneu amb sal, pebre i no moscada, s’ha de fondre la mantega en una paella, afegireu la farina i remenareu bé amb una espàtula de fusta, però sense que s’us torri. Acte seguit afegireu la llet calenta alhora remanareu bé de manera que no quedin grumolls. Haureu de deixar-la coure a foc lent durant uns 7 minuts i remanareu de tant en tant , si us sembla que la salsa es massa espessa cal que afegiu una mica de llet calenta i (si es al revés massa clara caldria que afegéssiu farina deixatada en llet freda).
    Per acabar ompliu els canalons amb el farciment els enrrotlleu i els coloqueu en una plata per anar al forn, amb una mica de manega untada .

    Per últim cobrir-los amb amb la salsa beixamel i espargiu el formatge rallat, posareu la plata al forn graduat a una temperatura mitga, caldría que el deixéssiu coure uns 15 minuts. Desprès heu de gratinar-los fins que la superficie quedi rossa .

    Bon Profit,

    Laly

  9. Hola, jo vaig a explicar-vos una recepta tradicional de Córdoba, ja que jo soc d’allí, es un plat molt senzill que he après del meu pare i va molt bé per a l’estiu.

    SALMOREJO CORDOBES

    – Els ingredients que necessitem normalment els tenim a casa, son els següents:

    * Tomaquets madurs (6 o 7 aprox.)
    * Un troç de pa del dia anterior.
    * Un got d’oli d’oliva.
    * Sal.
    * Vinagre.
    * Una dent d’all.

    – Cal que si s’han de comprar els tomaquets siguim de pera, sino els que tingueu madurs.
    – En primer joc s’ha de possar el pa trocejat al got de la batedora.
    – Despres heu d’afegir els ingredients liquids per mullar el pa, com es l’oli, una o dos culleradas de vinagre, la sal, la dent d’all i a continuació s’han de pelar els tomaquets per afegir-los també.
    – Si tot aixo no hi cap al got de la batedora caldria possar-los en un altre recipient
    més gran per poder batre’ls tots els ingredients junts.
    – Com que es tracta de fer una crema amb una textura espessa, haurieu d’anar amb compte amb la quantitat de pa que es l’encarregat de espessar-ho.
    – Un cop tot batut, el tastem per rectificar de sal i vinagre seguns el vostre gust.
    – Tot seguit haurieu de possar-lo a la nevera, ja que es un plat per servir fred.
    – Un cop ja fred, a l’hora de servir-ho el possarem en un plat i afegirem un raig d’oli d’oliva per sobre.
    – Es un plat que es pot acompanyar amb una mena de guarnició. Jo recomano les següents idees a escollir: Dauets d’un bon pernill salat, trossets d’ou cuit, bacallà, tonyina, patates fregides, en fi un mon de coses.
    – Està elavorat per menjar-ho amb cullera pero ha de dir-vos que si molleu pa, està bonissim, pero aneu amb compte perque es un plat molt calóric.

    Bon profit i espero que us agradi.

    Isa Miranda

    .

    • Sobre el plat que has escollit per fer la recepta, m’encanta, ja que, ara, a casa meva no els hi agrada el ”salmorejo”, (ni tant sols al meu marit ni a la meva filla), i el trobo a faltar, ja que, jo també sóc de Còrdova com tu i abans allà menjava molt de ”salmorejo”. Me’n recordo, que abans quan el menjava, els meus pares per fer-lo utilitzaven la mateixa recepta que tu has dit, l’únic que ells els hi posaven un ou fregit a sobre, en comptes d’un ou dur o qualsevol altre cosa. Està molt bo.
      Fins Aviat.

      Candela

  10. Hola companys.
    Els hiverns són sovint molt freds a Burgos i lluitem contra el fred amb àpats pesats que ens proporcionen prou energia per a la neu i temperatures sota zero. Una de les receptes típiques és l’”Olla Podrida”. Espero que gaudiu i que us vagi de gust.

    “Olla Podrida”.

    En primer lloc, necessitareu els següents ingredients para quatre persones:

    -300 g de mongetes “pinta”
    -1 orella de porc
    -1 peu de porc
    -250 g de xoriço
    -1 botifarra de sang.
    -1 tros de carn magra
    -1 ceba mitjana
    -1 full de llorer
    -1 os blanc salat
    -1 tros de pernil salat
    -4 grans d’all
    -Oli d’oliva
    -Julivert
    -Sal
    -2 culleres de farina
    -1 cullera petita de pebre vermell

    La nit abans heu d’haver posat en remull les mongetes “pintas” amb l’aigua i l’os blanc salat.

    Llavors, les heu de d’escórrer i posar-les en una cassola amb prou capacitat (si és una olla de fang, millor), heu de cobrir-les d’aigua freda i després heu de posar-les al foc.

    Cal que afegiu la fulla de llorer i ho deixeu bullir.

    Quan comencin a bullir heu d’afegir una mica d’aigua freda per trencar l’ebullició, que tradicionalment s’anomena “espantar a la mongeta”, i quan comencin altre cop a bullir, heu d’afegir: l’orella, el peu, la carn magre, l’os salat i el xoriço.

    Cal que cobriu l’olla i cuinar-ho a foc lent durant tres hores fins que les mongetes estiguin ben tendres, però sense desfer-se.

    Mentrestant, cal que peleu i piqueu la ceba molt fina i llavors heu de fregir-la en una paella a foc lent fins que estigui suau i transparent.

    Alhora, cal que piqueu al morter: l’all picat, el julivert amb una mica de sal i cal que ho reserveu.

    Acte seguit, heu d’afegir al bullit: la ceba, la farina, el pebre vermell i ho has de remoure, prenent la paella pel mànec donant unes petites voltes. No heu d’utilitzar cullera per fer aquesta acció.

    Tot seguit heu d’incorporar el sofregit a l’olla.

    Llavors, heu de prendre una cullerada de mongetes ja cuites (tres o quatre) i cal que ho piqueu amb l’all.

    Acte seguit, cal que vesseu la picada al bullit i heu de deixar-lo bullint durant quinze minuts a foc lent. És el moment de rectificar de sal, si fos necessari.

    Simultàniament heu de afegir també la botifarra de sang al bullit.

    Finalment heu de servir les mongetes molt calentes. La carn es retira i es posa en una safata para que cada comensal es serveixi ell mateix.

    • Mmmmmm!

      Quines ganes que torni a fer fred per poder-ne menjar! I quin nom més curiós, entendria millor que es digués “olla suprema” o aguna cosa similar.

      El text té la màxima puntuació perquè conté tot el que demanava.

      Gràcies!

  11. hola companys i companyes , voll compartir la meva receta
    TACS HONDURENYOS
    INGREDIENTS
    -pit de pollastre
    -pebre
    -oil d’oliva
    -pastanagues
    -col
    -pebrot dolç
    -salsa de tomaquet
    -all
    -formatge ratllat
    -ceba
    -aigua
    -truites de farina de blat

    – cal anar a comprar tots els ingredients al supermercat
    – a continuacio ,quant tingueu tot ,cal tallar-los en trossos petits
    -heu de rentar-los ,es molt important
    -despres heu de cuinar fer el pollastre en una cassola
    -cal afegit ceba,pedrot I tambe aigua ja que es caura i s’ha de cuinar durant 15 minuts.
    -passat un temp ,quant el pollastre este cuinat s’ha de colocar en un recipient i deixar-ho refredar
    -mentrestant podeu fer la salsa , es molt senci amb el brou que ha sobrat de pollastre heu d’afegirle la salsa de tomaquet ,pebrot i sasonador
    -ara prepareu el pollastre ,primer cal tallar-lo en trossets molt petits ,
    -despres li afegiu pastanague i qualsevol condiment que volgueu
    -simultaneament , heu de tallar la col i la pastanaga
    -cal agafar les truites estara be escalfar-las una mica
    – tot seguit col-loca el pollastre dein dels truites i heu de tancar-les amb un escuradents ,i es converteix en un petit rotllet
    -coloqueu els tacs en els plats ,clar en funcio dels persones que sigueu ,sobre li coloqueu la salsa i el formatge
    -finalment la col i nomes queda gaudir

    consell: els tacs han d’estar cruixents

    • Les tastarem amb ànsia! Quines ganes de fer-les i menjar-les!

      Has fet els 15 passos, has combinat perífrasis d’obligació i has posat els enllaços; per tant, tens tots els punts. Tortilla, quan és una coca de faqrina de blat de moro, es diu tortilla també en català. Truita és quan és un plat cuinat amb ou o és un peix de riu.

      Gràcies!

  12. Hola, us vaig a explicar una recepta de cuina que es tradicional de Córdova, ja que jo vaig neixer allà, es molt senzilla i va molt bé per menjar a l’estiu, es diu “Salmorejo Codobés”.

    En primer lloc faré una llista dels ingredients que es necessiten:

    – Tomaquets madurs ( de 6 a 8 )
    – Un troç de pa del dia anterior.
    – Un got d’oli d’oliva.
    – Una dent d’all.
    – Vinagre.
    – Sal.
    Tots els ingredients s’acostumen a tenir a casa, pero si s’han de comprar els tomaquets caldria que fossin de pera.
    Per començar s’ha d’agafar un recipient on càpeguin tots els ingredients per poder batre’ls amb la batedora.
    Primer de tot, al fons del recipient s’ha de possar el pa, tot seguit anirem afegim els ingredients liquids per mollar el pa, com son: l’oli, el vinagre, la sal, la dent d’all i els tomaquets que s’han de pelar abans.
    A continuació un cop tot dintre del recipient passarem a batre-ho i testarem per rectificar de sal i vinagre segons us agradi.
    Ja que volem aconseguir una salsa espessa, l’encarregat de fer aixo es afegir mes o menys quantitat de pa.
    Un cop tot batut el ficarem a la nevera, ja que es menja fred.
    El servirem en un plat individualment per persona amb un raig d’oli d’oliva per sobre i una mena de guarnició que pot ser a escollir entre:

    – Un bon pernill salat esqueixat.
    – Tossos d’ou cuit.
    – Bacallá.
    – Tonyina
    – Picatostes.
    – Patates fregides.

    Es un plat que es menja amb cullera però si mulleu pa, esta bonissim, aixo si aneu amb compte perque es molt calòric.

    Espero que us agradi.

    Isa.

    • Sempre havia volgut saber com es feia per poder-lo fer a casa.

      La recepta està molt bé, és molt rica en vocabulari i està molt ben redactada. Com a recepta és perfecta, com a exercici de clase li falten passos (havien de ser 15) i algunes perífrasis més (n’has utilitzat “només” de 2 tipus). Si vols sumar els 2 puntets que et falten, afegeix-hi el que et comento.

      Gràcies!

  13. La recepta que poso es tradicional d´Argentina
    “MILANESAS A LA NAPOLITANA”
     En primer lloc heu d´anar a comprar al mercat
    • 1 kg. de bistec ben fi
    • Pa rallat
    • Ous
    • Mozzarella
    • Pernil dolç
    • Tomàquet
    • Cebes
    • Pebrots
     A continuació heu de barrellar els ous amb un bol, afegeix, sal a gust, pebre i julivert.
     Poc a poc ficar la carn amb el ous. Cal reposar una estona
     Mentrestant hauríeu de fer una salsa, molt simple
     Heu de fregir les cebes, un pebrot amb una miqueta de oli
     Cua s´hagi daurat afegim la tomaca i reserva
     Acte seguit posar el pa rallat amb un bol pla
     Empanar la carn
     S´ha de posar la carn amb una safata amb una miqueta de oli per damunt i darrera
     Acte seguit posar- ho al forn ben calent
     S´ha de daurar i donar la volta
     A continuació posar per amunt la salsa, el pernill dolç i el formatge
     Cal que poseu 5 minuts més al forn
     Per últim posar orenga per sobra el formatge
     Caldria que ho acompanyéssiu amb patates fregides

    Bon profit
    Mariela

  14. Hola companyes, hola companys

    Per començar , he de dir – vos que jo soc romanesa, nascuda a un poble de Romania, que es diu CONTESTI.
    En hiverni fa molt de freds a Romania i per això necessitem lluitar contra el fred amb totes les maines per exemple amb àpats pesats que ens proporcionen prou energia per a la neu i temperatures que baixen moltíssim vegades sota zero. Una de les menjares típiques per l’hiverni d’allà son: SARMALE.
    Os proposo que féssim junts aquesta recepta perquè es una mica complicada.
    SARMALE
    En primer lloc, necessitarem els següents ingredients :
    COL FERMENTADA ( una peça o dues depèn de la seva mida)
    – 1/2 kg de carn de porc picada
    – 1/ 2 kg arròs
    – 2 o 3 cebes mitjanes
    – pebre negre i especies
    – tomàquet fregit

    Us parlaré ara una mica de la COL FERMENTADA: En el mes d’octubre es compra la col (entre 5 i 10 peces, se’ls fan un forat a la base a cada una i s’omple amb sal. Es posen les peces en un recipient gran i s’omple amb aigua salada també. Es deixen en aquest líquid tot l’hiverni, però cal airejar el líquid cada dia la primera setmana. Desprès dues vegades a la setmana els següents dues setmanes i d’aquesta manera la col estarà preparada per utilitzar-la per fer SARMALE o qualsevol altres tipus de menjar.

    El primer que s’ha de fer es anar al mercat i s’ha d’agafar tots els ingredients necessaris (Carn de porc picada, les cebes, el pebre i les especies) si no els tenim a casa.
    * Quan arribem a casa, ho hem de col•locar tot al seu lloc.
    * Ara, hem d’agafar tots els estris necessaris per cuinar i posar-los al marbre (olla de pressió, la casolà de fregit, la cullera de fusta ) i ja podem començar.
    * Cal que trossegem molt bé les cebes
    * Posar una mica d’oli a la casolà i fregir la ceba ben picada amb la carn.
    * A continua ció, es posem el arròs i continuem fregir 10 minuts mes.
    * Acte seguid cal poséssim les tomàquets fregits, les especies i el pebre negre. Deixarem al foc lent la composició 5 minuts mes i apaguem el foc.
    * Caldria que preparéssim ara les fulles de la col apartant una a una i els introduiríem en aigua per dessalar-les.
    * Mentre es descansa la composició de carn amb arròs i les fulles es dessala’n, nosaltres prepararem la olla en el sentit que hem de posar col picada a la base com un llit per les SARMALE
    * Tot seguit, prepararem també col trossejada per posar amunt de SARMALE quan acabem de fer els rotllets (que en veritat son “SARMALELE”)
    * En acabat, del temps del descans agafem una fulla de col la posem en la un pla petit, agafem una cullera de la composició de arròs, la posem sobre la fulla i farem el rotllet.
    * Desprès agafem altra fulla i farem la mateixa operació fins acabem tota la composició i totes les fulles.
    * Posarem en l’olla totes “SARMALELE”, amunt posarem la col trossejada, omplirem l’olla amb aigua i ho deixem bullir a pressió durant 30 minuts desprès de sortir els vapors.
    * Després dels 30 minuts haurem de apagar el foc i deixar la olla amb la tapa posada.
    * Mentrestant surtin els vapors no toquem la olla per el perill de explosió.
    * Per acabar, quan s’aixeca el botó de seguretat de l’olla, aixequem la tapa i provem i si la col està ben bullida es pot servir i si no està ben bullida es deixa a bullir sense pressió 15 minuts mes.

    Espero que us agradeu i que us vagi de gust.

    Fins aviat,

    Maria Grozea

  15. Hola soc al Bernat. jo vaig neixer a Suissa, i us vulli ensenyar una recepta del meu pais que es molt tipica en els aniversaris dels nens.Normalment es fa a la tarda com si fos un berenar,
    Per començar procurarem de trobar tots els estris i els ingrediens necessaris per la seva preparacio, i que son els seguents:
    Una fondue amb cremador d´alcohol
    Una cassola, si pot ser que sigui anti-aderent
    alcohol de cremar.
    forquilles per la fondue.
    Mantega.
    una o dos tabletas rajoles grans de xocolata negra per fondra
    una mica de llet ( 1 got).
    Anirem a la fruiteria per buscar algunes d´aquestes fruites:
    Mandarines, pomes, peres, platans, cireres i raim.
    tota aquesta fruita la teniu que heu de preparar molt be, renteu i peleu totes les fruites( la cireres i el raim no calan) , talleu-les en trocets petits i poseu cada fruita en bols separats, amb una presentació lo el mes maca possible, podeu jugar amb els colors.
    A foc lent Poseu una mica de mantega a la cassola, ratllarem la xocolata i li afegirem una mica de llet, amb una espatula de fusta remenarem tot el contingut de la cassola fent que la espatula es mogui com dibuxant un vuit, sembla una tonteria bajanada pero aixo ajuda a que es desfaci mitllor.
    Quan estigui la xocolata desfeta la posarem a la Fondue d´alcohol.
    Els nens no mes han de punxar la fruita i mullar-la a la xocolata.

    • Bernat, espero que sàpigues disculpar que hagi tardat tant en escriure’t el comentari. Per algun motiu, quan vaig fer les correccions em va passar per alt i no n’he estat conscient fins que no m’ho has comentat a classe.

      Bernat, el text és molt bo. Recorda que escrivíem aquest text per practicar les perífrasis d’oblicació (heu de…, cal que…. caldria que…, s’ha de…) i no les has utilitzat. Tingues-les en compte. A més, també volíem practicar els enllaços (acte seguit, en acabat, després… els tens a dalt de tot).

      Com que he tardat tant a respondre tindràs la màxima puntuació encara que no ho corregeixis. Et marco en negreta un parell d’errades que té el text.

      Ja tinc ganes de provar la recepta, se’m fa la boca aigua!

      No em tornarà a passar. Sort que el text estava tan bé!

  16. Hola,
    Per començar, he de dir que jo soc de Barcelona, però el meu pare es de Granada i la meva mare es de Lugo.
    La recepta que os paso es la sigüent,
    1) S’ ha d’ anar al supermercat per comprar els ingredients.
    2) Després en el supermercat anirem a comprar, farina, ous, sucre, levadura, llimona, manteca, iogurt de llimona i oli.
    3) Caldria agafar un mold de vidre o metalic, peró té que resistir l’ escalfor prque té que possar-se al forn.
    4) Aleshores es possa la manteca per tot el mold.
    5) Després agafa un bol una mica grand.
    6) Tot seguit possa 4 ous dintre d’ un bol i els bateges bé.
    7) Aleshores, possa dintre del bol un iogurt de llimona.
    8) Després agafa el got del iogurt per la mida, omple-lo d’ oli i buida’ l en el bol.
    9) Boteges tot perque es barregi bé.
    10) S’ hauria d’ agafar sucre i possar 2 mides del got del iogurt i possar-la dintre del bol.
    11) S’ ha de batir novament.
    12) Després possa 3 got de la mida del iogurt de farina en el bol.
    13) Caldria batre tot els ingredients.
    14) Agafa una llimona i ralla la pel i barreja-la amb tot.
    15) S’ ha obrir un sobre de levadura i possa’ l a dintre del bol .
    16) Mestratant possa a escolfar el forn uns 10 minuts.
    17) Aleshores després de barrejar-lo bé, possa’ l a dintre del forna 180 º.
    18) Per acabar, després de 25 minuts, tindras un pastís de iogurt bonissim.
    Espero que us agradí.

  17. Hola.
    En primer lloc vull dir-vos que aquesta recepta, la meva sogra sempre va tenir la tradició de fer en Setmana Santa.
    El meu marit i jo a vegades li hem fet.

     Ingredients:
     1kg, de farina.
     1kg cabell d’àngel.
     300ccl vi blanc (moriles)
     250ccl d’oli virgen verge
     50 gram de anís,la pell d’un llimo,i una taronja.(per que el oli agafi la olor).
     250 gram, sucre.

    Primer, cal comprar als ingredients i heu d’ organitzar-los damunt del marbre.
    Per començar heu de posar una paella amb el oli sobre el fogo.
    A continuació s’ha de fregir la pell de taronja, llimo i anís, mentrestant, poseu la farina en un bol.
    Després heu de posar el oli calent, el vi, i anís. (s’ ha de treure les pells fregides),
    Caldria que anéssiu amb compte a l’hora de lligar als ingredients i hauríeu d’ anar amb compte de no cremar-vos.
    Tot seguit, heu de posar una mica de farina en el marbre, hi ha que cal posar la massa.
    Amb un corró, s’ha d’estendre la massa. Caldria que anéssiu amb compte perquè no s’ agafi al marbre.
    Amb un motlle (la circumferència d’un got d’ aigua)fer una rodona, acte seguit heu de farcir amb el cabell d’ àngel hi ha que cal plegar la base, i s’ ha de tornejar.
    Per acabar heu de posar 1l d’ oli a la paella hi ha que fregir les crestes.
    S’ ha de anar amb compte, de no fregir-les molt.
    Finalment, heu de barrejar-les en sucre.

    Rosario.

  18. Ceviche de Gambes
    ingredients:
    1 Kg de gambetes
    2 cebes mitjanes,
    Suc de 10 taronges agres
    Suc de 4 llimones
    6 tomàquets
    1/2 tassa d’oli de gira-sol
    1 branqueta de coriandre
    Sal i pebre.

    Elaboració:
    1) En primer lloc S’ha de compra els ingredients.
    2) En segon lloc Heu de netejar bé les gambes i la resta d’ingredients.
    3) Seguidament han heu de posar a bullir l’aigua
    4) Després cal que posis poseu a bull les gambes durant 5 minuts amb una mica de sal i ceba
    5) En tercer lloc s’ha d’espremen esprémer les taronges i les llimones
    6) Mentrestant es va tallant la ceba a tires
    7) En quart lloc es va ratllant els tomàquets
    8) Tot seguit cal que posis poseu a adobar les cebes (posar-les en abundant sal durant 20 minuts,
    9) Després S’ha de rentar les cebes i s’ha d’escòrrer en aigua freda.
    10)Simultàniament es va Barrejant el suc de taronja i el suc de llimona, amb els tomàquets ratllats i l’oli.
    11)Acte seguit caldria que Augmentessis augmentéssiu a la barreja sal i pebre.
    12) En cinquè lloc es Afegeix les cebes adobades i el coriandre.
    13) En sisè lloc cal que barregis barregeu bé tots els ingredients
    14)Despres cal que refredi refredeu la barreja abans d’incloure les gambes
    15)Finalment, s’ ha d’agregar les gambes un moment abans de servir, per evitar que es danyin amb l’àcid de la llimona i les taronges.
    Postdata: servir serviu fred amb arròs o sol si prefereixen preferiu.

  19. Jo soc d´un poble de Sevilla pero us donare una recepta ,que m´agrada molt.

    Alberginies Farcides

    Primer cal comprar tots els ingredients al mercat.

    Ingredients: 4 Alberginies, 300 gr de vedella picada, 1 ceba, 3 dents d´alls, una fulla de llorer, 1 llauna de tomaquet triturat, sal, pebre, oli.
    Per fer la beixamel : farina, mantega, sal, pebre, nou noscada i llet.

    En primer lloc heu de preparar- los damunt del marbre,
    S´ha de tallar les alberginies pel mig, posar-las al forn perque es posen tendres,
    Per començar cal que traieu- hi la polpa
    Mentrestant en el foc s´ha de sofregit amb el oli ,la ceba tallat tallada ben petita, els alls
    el tomaquet triturat i la vedella picada, aquests ingredients tot barrejat.
    Mentres feu el sofregit haurieu de tret treure del forn les alberginies.
    Despres amb la polpa de les alberginies i el sofregit haurieu de farcir-las,
    Tot seguit caldria que fessiu una beixamel lleugera amb la farina i una mica de mantega
    amb una cassola,
    A continuacio s´ha de remeneiar afegin-hi la llet poc a poc fins que es posi una salsa beixamel molt suau,
    En acabat s´ha d´agafar una placa de forn i es posen les alberginies ja farcides
    Finalment cobriu-la amb la beixamel i formatge rallat a gratinar al forn una mitja hora

    Per ultim bon profit.

  20. Per comenÇar he de dir-vos que soc de Barcelona pero els meus pares son de Granada.

    La recepta: Xatonada.

    Ingredients : ( per sis persones )

    – 600g de bacallá sec
    – 200g de tonyina salac salada
    – 2 escaroles rizades arrissades
    – 500g de tomáquets
    – 200g de olives (arbequinas)
    – 12 filets d’anchovas
    – 3 dens d’alls
    – 1 cullera de pimentó pebre vermell dols
    – 1 cullera d’oli d’oliva
    – 1 cullera de vinagre
    – sal
    – un tros de guindilla bitxo

    * En primer joc lloc heu de comprar els ingredients.
    * Quan arribeu a casa cal que els puseu al marbre.
    * A continuació rentar renteu-vos les mans.
    * Acte seguit prepareu les eines que necesiteu.
    *Simultáneament prepareu una ensaladera enciamera gran.
    *Primer s’han de treure les espines del bacallá.
    *Despres las de latonyina,haureu d’anar amb compte es us pudeu fe mal.
    *Talleu el bacallá i la tonyina en trossos petis i pusar poseu-los en aigua freda per desalarlo.
    * Renteu les escaroles,talleulas i puseulas ha la ensaladera.
    * Quan el bacallá i la tonyina tinguin el punt jus de sal cal que lo ho puseu a la ensaladera.
    *Alhora afegiu-hi les anchoves.
    *Tot seguit barrejar-lo barregeu-ho tot.
    *Per acabar, cal pelar els dens d’all i machacarlos trinxeu-ho al morter han la guindilla,la sal,el pimentó pebre vermell,l’oli,per últin el vinagre.
    *Remeneu be tots el ingrediens.
    *Finalment pusarlo poseu-ho tot per sota.

    *Pudeu ferlo en plats individuals,com mes h’us agradi.

    *Es un plat molt refrescan i saborós.

    Bon profit.

    • GUISAT:
      En primer lloc tenim que hem de tenir tots els ingredients llistos llestos per fer el guisat.
      4 tasses de arròs, 8 tasses de aigua1 pizca pessic de sal,1 mica de orenga,una mica de pebrot vermell,4 xoriços vermells,2 cames de porc,2 cuixes de pollastre,mig quilo de polpa de res vaca, mig quilo pastanagues a rodanxes,3 moniatos,6 patates mitjanes,250 grs de “porotos” acolorits,250 grs de “porotos” de maduixa,250 grs de cogrons,oli
      quantitat necessària.

      Abans de comença ,caldria que tinguin en compte que els porotos i cigrons han dèstar en remull des del dia abans.,ben nets i amb dues culleradetes de pols de coure.dàquesta manera faciliten que sèstovin.

      Ela moniats com que triguen més en coure ès convenient darlis donar-los un bull de previ.

      A continuació cal que coure coeu làrrosa làigua amb sal fins a que quedì a punt.
      Menstrastant en una cassola grand poseu lòli fins a cobrir el fons.

      Després sàgreguen tots els ingredients restants.

      Cobrim tot amb suficient aigua a temperatura normal.

      Deixiu coure tots els ingredients ja mencionats fins que les verdures estuguin unamica toves i les carns cuites.

      Després que tingueu tot ben cuit afegim làrròs.

      A continuació coceu una mica més tot junt fins que làroma t`ho digui tot.

      Finalment servim ben calent.

      Es un menjar tipic del camp ,per menjar en familia i a lìnviern.

    • Molt bona feina, encara que tingui alguna errada. Pensa que t’has dirigit a “vostès” enlloc de a “vosaltres”, però cap problema. Recorda que havíem de practicar diferents obligacions i n’has posat 3, però en falta una! Recorda que per apostrofar és així: l’arròs no làrròs

      Felicitats!

Deixa una resposta a Mari Cancel·la la resposta